Adverteren

Spint op kamerplanten bestrijden, lees hoe je dat doet


Dieren 13 Jan 2023
Spint op kamerplanten bestrijden, lees hoe je dat doet

Spintmijten danken hun naam aan hun gewoonte om webben te spinnen op de planten die ze teisteren. Het web beschermt ze tegen roofdieren en helpt ze zich van plant tot plant te verspreiden. Deze plagen voeden zich door met hun monddelen plantencellen te doorboren en de inhoud eruit te zuigen. Door deze voedingsschade worden bladeren geel of bruin en raken ze bedekt met vlekken of stippen. Zware aantastingen kunnen bladeren doen verwelken en afvallen. Mijten produceren ook honingdauw, een kleverige substantie die de groei van roetdauw op aangetaste planten bevordert.

Spint bij kamerplanten bestrijden

Wanneer je last hebt van spint bij kamerplanten moet je zo snel mogelijk handelen, anders heb je kans dat jouw kamerplanten het niet overleven. Er zijn een aantal manieren om biologisch van spint af te komen. Eén daarvan is het gebruik van roofmijten, die natuurlijke vijanden van spint zijn. Een andere is om lieveheersbeestjes te gebruiken, die spintmijten eten. Je kunt ook parasitaire wespen gebruiken, die hun eieren in spint-eieren leggen, waardoor de spintmijten worden gedood voordat ze uitkomen.

Roofmijten tegen spint

Als je een ernstige plaag van spint hebt, kun je het beste een combinatie van methoden gebruiken om ze kwijt te raken. In onze ogen zijn roofmijten het meest effectief tegen spint, zowel preventief als correctief. Hieronder behandelen we de verschillende soorten roofmijten en vermelden we er duidelijk bij of het gaat om preventieve bestrijding (voorkomen), correctief bestrijden (genezen) of een combinatie van beide. 

Preventieve roofmijten tegen spint (Amblyseius californicus)

De Amblyseius californicus (of ook wel Neoseiulus californicus genoemd) is een roofmijt die ingezet kan worden voor een effectieve bestrijding van alle stadia van spint (o.a. kasspint en fruitspint) met voorkeur voor de jongere stadia. Een volwassen roofmijt kan elke dag tot wel 5
spintmijten opeten. Bij afwezigheid van prooien kan de Amblyseius californicus ook overleven op het aanwezige stuifmeel van de planten en kan zichzelf daardoor beter in stand houden dan bijvoorbeeld de Phytoseiulus persimilis roofmijt (lees de volgende paragraaf). De Amblyseius californicus kan langere tijd zonder eten en werkt het beste als die preventief wordt ingezet zodat de spint geen kans krijgt om zich te vestigen in de plant. De californicus voelt zich het meest thuis bij warm tot hete omstandigheden van 20 tot 27 graden. Bij deze temperatuur zal de roofmijt zich goed kunnen vestigen en zich optimaal voortplanten. 

Correctieve roofmijten tegen spint (Phytoseiulus persimilis)

De Phytoseiulus persimilis roofmijt is uitermate geschikt als biologisch bestrijder van spint. De Phytoseiulus is een fel rood gekleurde roofmijt met hoge poten en is zeer beweeglijk. Deze roofmijt voedt zich uitsluitend met spintmijten (Tetranychus spp.) en wordt vooral ingezet wanneer er al sprake is van een spint infectie, correctief dus. Een volwassen Phytoseiulus is een echte spintjager en eet per dag zo’n 5-25 prooien in de vorm van spinteieren/ larven, nimfen en volwassen spintmijten. De roofmijten zoeken actief naar spintmijten en zuigen deze leeg. Bij de juiste omstandigheden zal de roofmijt zich sneller ontwikkelen dan de spintmijten en succesvol de spint bestrijden. De Phytoseiulus wordt breed ingezet in tal van groente- en sierteeltgewassen zoals tomaat, paprika, komkommer, meloen, aubergine, aardbei, snijboon, gerbera, roos en verschillende potplanten.

Tos slot zijn bovenstaande roofmijten ook goed te combineren.

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen